A

Ashida Architect & Associates

facebook
twitter

Nクリニック / Extension Chiba, 2015

千葉県市川市に建つ診療所の増築プロジェクト。一階は既存の鉄筋コンクリート造の整形外科であり、その2階部分にデイケア施設を増築するという計画である。
1階が建設された当時、2階の将来的な増築は予定されており、2階の荷重は見込まれていた。今回はその想定範囲内での設計をおこなうというものであり、様々な問題や制約を解決することが必要であった。
平面計画としては、高齢者施設としての安全面から、見通しがきくように間仕切りを設けないワンルームが求められた。そのため、構造形式は、室内に柱ができないよう鉄骨造を採用した。
また、ワンルームの中で、運動をする場所、テーブルに座って作業をする場所、施術をする場所などの異なる活動がおこなわれる場所の領域性を作るべく、屋根を片流れとし、天井の高さを操作することで、ワンルームながら性格の異なる場所が生まれるように計画した。
中央のストライプ状の壁は、トップライトから柔らかな光を導くと共に、1階の排煙を確保するための風道となっている。
壁には天然木の無垢板、床に天然リノリウムを使用し、居心地のよい空間となるとともに手が触れる場所を天然素材で構成するよう意図した。

所在地:千葉県市川市
敷地面積:272.47㎡
建築面積:193.15㎡
延床面積183.90㎡(2階部分)
規模:地上2階用途:診療所(デイケア)
構造:1階:鉄筋コンクリート造、2階:鉄骨造
建築:蘆田暢人建築設計事務所 担当:蘆田暢人
構造:村田龍馬設計所 担当:村田龍馬
施工:(株)東建 担当:多喜代和昭
写真:繁田諭

It is an extension project of a clinic in Ichicawa city Chiba prefecrue.The plan was to extend a daycare facilities on the second floor and the first floor is an existing plastic surgery constructed by reinforced concrete.
When the first floor was constructed, the future extension was also considered and the load of the second floor has been calculated.This project was designed in the assumption range, and was necessary to solve various problems and the limitation.
One open room was required for good line of sight on the safety side of a facility for the elderly. The steel construction was used to create non pillar room.
It was also planed to generate different characteristic places in a room where various activities can be carried out such as a place to exercises, to work, and to have medical treatments, which was created by a shed roof and operating the height of ceiling.
Striped wall at the center of the room lead gentle light from the top light and also becomes air duct to secure smoke emission of the first floor.
Natural wood solid board was used for the wall and natural linoleum was used for the floor, the design aimed for a comfortable space as well as to compose the place where hand touches by natural materials .

location: Ichikawa, Chiba
site area: 272.47㎡
building area: 193.15㎡
total floor space: 183.90㎡(2nd. floor)
stories: 2
building use: clinic
structure: 1st. floor: RC, 2nd. floor: Steel
design: Ashida Architect & Associates (Masato Ashida)
structure engineering: Ryoma Murata Building Studio (Ryoma Murata)
construction: Token(Kazuaki Takidai)
photo: Satoshi Shigeta

001 2

006 2

007

003

004 2

005

008 2

009


WORKS